Jdi na obsah Jdi na menu
 


21. 1. 2022

Hody s právem 2.-3. 10. 2021

Počasí nám ten víkend přálo a mi se sešli u kostela. Všichni měli úsměv na tváři od ucha k uchu, jelikož se po roční pauze konečně konaly v Popovicích Hody s právem. K poslechu nám hrála dechová hudba Hradčovjanka a my tak mohli vyrazit na obchůzku po dědině. Podstárek Ondra Staník nás svou řečí a přednesem velmi překvapil, všem běžel mráz po zádech, to samé při řeči stárka Lukáše a stárky Zuzky.

Kolem 5 hodiny jsme před obecním úřadem požádali o právo pana Starostu a pozvali ho na hodovou zábavu. Hodová zábava se opět neobešla bez kontroly aktuálních hygienických opatření. Poté co krojovaní zahájili večer tradičním pasmém, letos s názvem „Medecína z trnek - na nemoc aj smutek...” mohla začít ta pravá zábava, která trvala až do rána.

Další den začínal v kostele mši svatou. Po mši je zvykem si skočit tak říkajic „na jedno do hospody“, a poté alou domu se přesléct do nedělního kroje a vozit berana po dědině. Letos jsme měli malého beránka z nedaleké farmy v Hluku. Beránek byl klidný a hlavně velmi zvědavý, celý průvod stál ve voze a díval se po okolí Popovic. Průvod končil v hospodě, kde se celá chasa podělila o jablko z práva.