Jdi na obsah Jdi na menu
 


Akce uskutečněné

Příspěvky

7. 10. 2017

Slovácké hody s právem 30.9.-1.10.2017

/ Rubrika: Akce uskutečněné / Komentářů: 0

Hodové veselí 30. září a 1. října 2017
Nejnáročnější, ale za to nejkrásnější akce roku. Útrapy se zajišťováním stárků nás ani letos neminuly. A tak i přes veškerou snahu vedl letošní hody pouze jeden stárkovský pár - ale zastal práce za dva! Chasa čítala 17 krojovaných párů, ke kterým se na průvod po obci připojili další krojovaní. Do pochodu vyhrávala Hradčovjanka a vyvolávání stárků i jejich vystoupení bylo odměněno spontánním  potleskem diváků. Podstárek Martin Švec si svou rozvážností a projevem sjednal respekt a když ze dveří vyšel (nebo spíš vyrazil) stárek Honza Vlčnovský a začal mluvit, nikdo nebyl na pochybách, že hodové právo bude v dobrých rukou. Podstárka Pavlína Vlčnovská a stárka Karolína Malinová se nenechaly zahanbit a byly svým hodovým partnerům stoprocentní podporou. Žádání o právo proběhlo za velké účasti místních i přespolních občanů, kteří se už dlouho před tím, než chasa dorazila k obecnímu úřadu, občerstvovali burčákem a výborně bavili při krásných písničkách cimbálové muziky Pentla. Na hodové zábavě v zaplněném sále předvedla chasa pásmo s názvem Trnky, trnečky. Na "pražáky" co přijeli do Popovic na hody a kupovali slivovici se ještě dlouho po hodech vzpomínalo. Konec zábavy měl blíž k nedělnímu ránu, než sobotnímu večeru a všichni návštěvníci si zábavu jak se patří užili. Na nedělní mši svatou se chasa dostavila sice v menším počtu, ne všichni ranní vstávání po náročné sobotě zvládli, ale před začátkem odpolední obchůzky už to zase u horního kříže hýřilo všemi barvami a krojovanou pestrostí. Kaňkou na celých hodech - snad jedinou - byla atrapa berana (i když skvěle vyvedená) kterou v neděli na žebřiňáčku chasa vozila. Vzhledem k předpokládaným problémům na základě "upozornění" orgánů volili pořadatelé pro letošní rok raději tuto variantu. Obchůzka za doprovodu Hradčovjanky byla veselá a roztančená. Večerní tradiční "dopíjačka" ukončila hodování roku 2017. Všem zúčastněným, hodové chase, pomocníkům i návštěvníkům patří velké poděkování. Děkujeme také za příspěvky do pokladničky při nedělní obchůzce - díky štědrosti občanů se vybralo ............ Opět část z výtěžku bude použita na pořízení krojů pro chasu. Tak zas za rok: Ať hodové tradice ožijú!!!
fotky M. Šuranský sobota 
                              hodová zábava
                              neděle
video - sestřih
video - hodové pásmo

 
Celý příspěvek

7. 10. 2017

Předhodová zábava 22.9.2017

/ Rubrika: Akce uskutečněné

Hrála skvělá místní kapela ZZ bar, která pro nás měla krásné překvapení v podobě krojového převlečení. Hoši děkujem! 

 
Celý příspěvek

7. 10. 2017

IX. Jarmark řemesel 20.5.2017

/ Rubrika: Akce uskutečněné

Foto M.Šuranský : Jarmark řemesel 2017

 
Celý příspěvek

7. 10. 2017

Krojová burza a blešák 26.3.2017

/ Rubrika: Akce uskutečněné

Krojové burzy se začaly rozmáhat v blízkém okolí, možná právě z toho důvodu nebyla návštěvnost tak vysoká. Ale jsme moc rádi, že stále máme věrné příznivce, kteří nás ve štychu nenechali. Návštěvníci mohli shlédnout názornou ukázku škrobení a žehlení spodnic a prohlédnout několik nabízených krojových součástek, které prodávali místní i přespolní. Malá návštěvnost nás neodradí v uspořádání dalšího ročníku.
foto od Martina Šuranského zde

 
Celý příspěvek

22. 2. 2017

Fašanek 2017

/ Rubrika: Akce uskutečněné / Komentářů: 0

Fašanková obchůzka 18. 2. 2017

Ej fašanku, fašanku - už je ťa namále....
Fašankový průvod obcí Popovice, ale nejinak je tomu určitě i jinde, je velmi náročnou záležitostí - na fyzičku, hlas i játra... Ne nadarmo se mu říká Pochod smrti. Většinou bývá zcela předvídatelný výsledek u prvniček - teda těch, kteří pochod absolvují poprvé. Věrní dlouholetí účastníci fašanku už většinou akci zvládají lépe a někteří si dokonce pamatují celý její průběh... Letos se sešlo třicet masek - což už je nepřehlédnutelná skupinka co dokáže udělat pěkný virvál. A ještě když je v jejím středu ukecaný domovní šmelinář, tak je to slyšet přes dvě dědiny. Letos byl zaznamenán také rekordní počet tanečníků - podšablářů - sešlo se jich celkem 8, což v novodobé historii popovického fašanku dosud nebylo zaznamenáno. Nebo si to nikdo nepamatuje, jak se občas při takové smršti stává... Jak říká kamarád: "Tolik zážitků a tak málo vzpomínek..."

Ostatně už naši předkové při fašanku zpívali:

Fašaňky, fašaňky, Veliká noc bude,
kdo nemá kožucha, zima mu bude.

Má milá premilá, snáď bylas opilá,
co sem ti pověděl, všeckos ně věřila.

Bylo to veselé, bylo to přátelské... a bylo toho dost! Děkujeme všem účastníkům i spoluobčanům co nám přispěli, ať už finančně, nebo něčím za škraň či do krku. Teď už jen počkáme, až klub žen pochová chuděru basu a budeme odpočívat v období půstu....
Ne, ne, nebudeme! - protože už za měsíc se koná Burza krojů a Blešák - tak nezapomeňte a přijďte!!!

TADY najdete fotky od Viktorů dolních, Zuzky Bičanové a TADY článek z DDK 

 
Celý příspěvek

6. 2. 2017

VII. Krojový ples 4. února 2017

/ Rubrika: Akce uskutečněné / Komentářů: 0

Hned první týden v Novém roce se na kulturáku v Popovicích schází několik nadšenců, kteří se chtějí zapojit do předtančení besedy na krojovém plese. Při sepsání všech zájemců jsme zjistili dvě věci - je nás víc než loni, ale pořád málo. Zapsáno bylo 17 párů a rozhodnuto, že se bude opět tančit moravská beseda. A ta, jak známo, se tančí v kolečkách po 4 párech. Matematici jistě výpočtem odhalí, že tvrzení "moc, ale přesto málo" je zde na místě. Loni jsme dali dohromady kola 4, letos prostě musíme sehnat ještě tři páry a máme sál zaplněný! No ale dlouho se nedařilo, až 14 dnů před plesem se přidali kamarádi ze Zlechova, týden před plesem pomohli skore vylepšit Malinovi z Popovic a jedna zkouška stačila Jakšíkům z Podolí, coby ostříleným tanečníkům moravské besedy. Beseda secvičena, nástup napochodován - můžeme jít na to. Ale jak to vypadá s tombolou? Na začátku plesového týdne bylo tomboly jen tak, aby se neřeklo. A opět se ukázalo, že práce pod tlakem nám svědčí :-)..., ale hlavně jsme se přesvědčili, že máme spoustu skvělých příznivců, kteří nás opět podpořili a do tomboly ochotně věnovali velice pěkné ceny. V pátek v noci při sečtení a dokončení seznamu, jsme s překvapením zjistili, že máme v tombole nádhernách 171 cen na přímou výhru a k tomu 14 cen hlavních!!! Teď už opravdu může ples začít!
Jak rychle jeho čas přišel, snad ještě rychleji to uteklo a zůstaly jen krásné střípky vzpomínek.... Výborná Boršičanka Antonína Koníčka.... Veselá a vytrvalá cimbálovka Rubáš z Buchlovic, která ještě ve 4 hodiny ráno bavila vytrvalce na sále hity naší popové hudební scény.... Bohatá a nádherná přehlídka krojů rozmanitých variant z různých obcí blízkého i vzdálenějšího okolí.... Poprvé vyhlášení krojovaného "NEJ" páru - sedmičku lahodného vína a pochvalný aplaus si odnáší Barča Nožičková a Tom Lyko (v mařackém kroji).... ještě větší potlesk zaslouženě Markétě Vaculíkové a Martinovi Šuranskému (vlčnovský kroj)..... a těm NEJ v kunovském kroji: Hance a Jirkovi Viktorovým, za krojovou krásu a čistotu a věrnost našemu plesu - bouřlivý potlesk porotu utvrzuje, že volila správně! .... Šťastní výherci.... Rychlá, příjemná a osvědčená obsluha bufetu, šatny i u vstupného..... Usměvaví a spokojení návštěvníci plesu.... Unavení, ale nadmíru spokojení pořadatelé.... Sice jsme vzhledem k nižší návštěvnosti asi neutržili, ale návštěvníci nelitovali a my také ne! Tak zase za rok! 20. ledna 2018!!! Těšíme se na Vás, přátelé!!!
FOTKY p. František Tureček      Článek a fotky DDK

 
Celý příspěvek

6. 2. 2017

Mikuláš opět v Popovicích...

/ Rubrika: Akce uskutečněné / Komentářů: 0

Mikulášská nadílka 5. 12. 2016
Rozsvícený stromeček i nedočkavé a trochu bojácné oči dětí, čekajících u obecního úřadu na příchod mikulášské družiny. Cinká zvoneček, vychází Mikuláš a andělé a mají plné ruce tašek a balíčků a také vlečou velký proutěný koš plný dobrot. U stromečku už je rozdělaný oheň a v kotlíku na něm pobublává nebeský čaj, který si dospělí dochucují dle vlastní chutě čertovskou přísadou. Pohledy dětí neustále těkají ze strany na stranu, tuší, že družina ještě není úplná. A už je to tady, zpoza rohu, snad ze samé země, se vynoří  čertiska, jak se patří. Běhají, řinčí řetězy a hudrují. Nebo ještě hůř - jen pomalu, bez jediného hlesu, se zlověstně blíží. Snad čmuchají, které z dětí má na dušičce nějaký ten hříšek. Ale to už se tvoří fronta, zlé čerty zahání andělé a první odvážlivci recitují roztřesenými hlásky své básničky, koledy či modlitbičky. Vzhledem k zimě to letos rychle odsýpá, nikdo se moc dlouho nezdržuje, za necelé dvě hodinky jsou všechny dárečky rozdané a z 80 mikulášských balíčků zbylo jen pár kousků. Mikuláš i andělé se chystají k návratu na nebesa a čerti se jim pletou pod nohy. Ale svorně si notují, že to byla zase moc pěkná akce! Tak zase příští rok! Ale musíte být, milí zlatí, po celý rok hodní a také chodit na spoťácké akce!!! :-)  FOTEČKY M. Šuranský

 
Celý příspěvek

6. 2. 2017

Setkání u hrušky 28. 10. 2016

/ Rubrika: Akce uskutečněné / Komentářů: 0

Už po třetí se konalo setkání u naší hrušky na Miloníně. Počasí bylo nevlídné, podzimní chladný vítr se dostával pod kůži, ale i přesto se k hrušce asi šedesátka popovských srdcařů opět vydala. Zimu se podařilo alespoň z části zahnat výborným svařáčkem, slivovicí, příjemným setkáním a také pohledem na obě hrušky, kterým se opravdu daří.
fotky Martina Šuranského

 
Celý příspěvek

6. 2. 2017

Slovácké hody s právem 1.- 2. 10. 2016

/ Rubrika: Akce uskutečněné / Komentářů: 0

Slovácké hody s právem 1. - 2. 10. 2016
Starší stárci: Tomáš Lyko a Eva Šáchová
Mladší stárci: Aleš Viktora a Alžběta Lyková

krásné fotky od Martina Šuranského najdete tady: foto

videoklip z hodů od p. R. Pochylého můžete vidět tady: videoklip

pásmo hodové chasy s názvem "Veselá je dědina" uvidíte zde: pásmo

 
Celý příspěvek

26. 5. 2016

VIII. jarmark řemesel ve znamení slunce...

/ Rubrika: Akce uskutečněné / Komentářů: 2

Sobota 21. května 2016 - předpověď pro tento den je velmi příznivá: slunečno a teploty přes 20 stupňů Celsia. Ideální předpoklad pro to, aby VIII. popovický jarmark řemesel byl návštěvnicky velmi úspěšný. Stejně tak ovšem vysokou návštěvnost očekávají pořadatelé v Kunovicích, Hluku, Dolním Němčí, Uherském Hradišti, Uherském Brodě nebo na Modré. Proto jsme měli oprávněnou obavu, jestli do areálu Amfíku najdou alespoň nějací diváci cestu. Ale i kdyby přišlo jen 50 lidí, musí se tu cítit jako vždy - pohodově, přátelsky, v rodinné atmosféře. Takže rychle převézt zabíjačkové specialitky, které jsme den předtím s mistry řezníky - Břetikem a Břetikem Havlíčkovými, za vydatné tradiční pomoci Františka Švece, Silvestra Dědka, Radka Maliny a ostatních Spoťáků, do noci vyráběli. Korunou pochoutek se stává zabíjačková omáčka a nekorunovanou královnou paní Vlasta Švecová, v jejíž kuchyni tato lahůdka vyhledávaná mnohými účastníky jarmarku vznikla. Pivo a limo se chladí ve výčepních stáncích a vedle "grilplacu" láká milovníky vína stan popovických vinařů na širokou nabídku výborných vzorků. Na louce nad malým amfíkem zatím vzniká malé náměstíčko lemované jarmarečními stánky, které začínají prodejci plnit pestrobarevným zbožím. Najdete tu nádherné trička, sukně, nátělníky s folklorními motivy, ubrusy, prostírání, o kus dál koše a košíky, ozdoby do vlasů, na krk i do uší, kožené výrobky, hrníčky, misky a další výrobky, až oči přechází. Ale i nos a chuťové buňky si přijdou na své - do sladké vůně trdelníků se mísí vůně koření - na vaření i proti bolení, tu zas vám nos polechtá vůně sýrů, která se míchá s vůní čokoládových pochoutek. Zbývá si "jen" vybrat! Už je tu i nafukovací hrad, paní s barvičkami, připravená změnit malé návštěvníky ve víly, skřítky či zvířátka. Ve stínu stromů odpočívá poník, který bude malé kovboje vozit po areálu. V ohradě ovečky čekají na pohlazení. A z parkoviště před Amfíkem už turistický vláček vyráží na svou první okružní cestu, aby přivezl první návštěvníky. Ale kdepak první, už nedlouho po třinácté hodině se v areálu prochází nedočkaví pozorovatelé... nebo jen náhodou sem zabloudili? Ale ne, jarmark řemesel se opravdu vepsal do srdcí mnoha Popovjanů, kteří využívají možnosti svézt se vláčkem nebo volí procházku, ale každopádně ve velkém počtu zůstávají věrni této akci. A nejenom místní, spousta lidí z blízka i dáli si mezi širokou nabídkou rozličných kulturních akcí vybrala právě tu naši - Spoťáckou! Ve 14.30 hodin na pomyslném jevišti malého Amfíku rozjíždí Martin Jakšík, zvaný "Jakša" - náš osvědčený moderátor, svou řečnickou show, kterou uvádí FS Míkovjan s cimbálovou muzikou Falešnica, ženský sbor Čečera, tanečně hudební složku spolku Společenství Romů na Moravě a také místní Popovjánek i Popovjan s cimbálovou muzikou Mladí Burčáci. Martin opět potvrzuje, že je našim správně "vyvoleným", když během neplánované přestávky mezi vystoupeními baví diváky historkami ze života. Lidé se baví, nejenom při vystoupení, ale ještě dlouho po skončení programu. Někteří vytrvalci si nenechávají ujít veřejnou generální zkoušku kapely ZZ Bar ve velké hale a poslední návštěvníci tak opouští areál Amfíku až dlouho po půlnoci. Pořadatelé uléhají ke krátkému odpočinku, aby hned druhý den vše uklidili, sbalili, rozvezli.... VIII. popovický jarmark řemesel končí a o jeho další ročníky už nemáme obavy - i přes silnou konkurenci dalších akcí jej navštívilo přes 500 lidí, spolu s prodejci, pořadateli a účinkujícími tak jarmark hostil téměř 700 účastníků. Díky Vám, přátelé! Malou kaňkou na všem pozitivním byla neuskutečněná poslední jízda vláčku, který zřejmě technicky nezvládl ten náš kopec. Za což se samozřejmě všem omlouváme. Menší problémy vznikly při vystoupení posledních účinkujích, ale snad vše ostatní naplnilo očekávání návštěvníků. Děkujeme všem, kdo přiložili ruku k dílu, pomohli při výrobě i prodeji zabíjačky, ve výčepu, u vstupného, při přípravách i úklidu.... děkujeme všem, kdo pochválili, kdo se bavili, všem těm, kteří přišli a postarali se o to, že VIII. jarmark řemesel byl opět úspěšný a my se už můžeme těšit na ten devátý!!!  FOTO: M. Šuranský  

 
Celý příspěvek